Recept: Briochebröd

Jag älskar briochebröd till hamburgare. Mjuka, goda och ser trevliga ut. Jag har testat något tidigare med rätt bra resultat men jakten på ett riktigt bra recept har gått vidare. Receptet nedan blev just det,riktigt riktigt bra. Mjukt, luftigt och med bra smak. Med tanke på att det vankades hjortfärsburgare valde jag att smaksätta brödet med vitlök och gräslök. Det brukar fungera bra ihop.

Receptet i fråga är ett litet hopplock från lite olika källor, men jag ger framförallt cred till foodjunkies.se samt ikoketmedanders.se som inspirerat mig mest i detta fallet.

Receptet ger ungefär 10 st hamburgerbröd.

Det här behöver du:

Till degen:

2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 paket jäst (med ursprungsvikt á 50 gram)
2 msk strösocker
2 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
Torkad gräslök efter tycke och smak
1 ägg
50 g smör
8,5 dl Ramlösa Kvarn Manitoba Cream vetemjöl (eller valfritt alternativ. Tex Vetemjöl Special)

Till garnering:

1 ägg
2 msk vatten
Sesamfrö
Vallmofrö

 

  1. Smält smöret och häll i vatten och mjölk. Värm till 37 grader / fingervarmt
  2. Smula ner jästen i blandningen och rör tills jästen löst sig.
  3.  Vispa ihop ett (1) ägg på en tallrik eller skål. (Spara ett ägg till senare garnering.)
  4. Blanda de torra ingredienserna i en bunke (inkl salt, socker, vitlök och gräslök) och häll i jästvätskan samt det vispade ägget.  Bearbeta degen. En hushållsassistent är till att föredra men det går bra att göra för hand med. Räkna ca 10 minuter om du knådar i maskin jämfört med ca 20 minuter för hand.
  5. Låt degen jäsa under minst en timme. Täck bunken med plastfolie under tiden.
  6. Plocka ut degen och dela i lika stora bitar. Ca 10 bröd får du ut av detta recept. Bearbeta degen till runda bollar. Platta till lite lätt och låt jäsa i ytterligare minst en timme under handduk.
  7. Starta ugnen på 200 grader.
  8. Vispa upp det sista ägget tillsammans med en liten del vatten. Pensla bröden och häll på sesam och vallmofrö.
  9. Grädda bröden under ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
  10. Låt bröden svalna något på ett galler och lägg sedan gärna i en plastpåse så blir dom riktigt mjuka och fina. Går utmärkt att frysa!

wp-1480240340213.jpg

wp-1480238104858.jpg

wp-1480237669359.jpg

En reaktion på ”Recept: Briochebröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s