Hjortfärsburgare

on

Gårdagens middag blev fylld hjortfärsburgare med hembakt briochebröd.

Jag började med att baka briochebröden. De blev faktiskt galet bra. Fruns kommentar: Hur ska vi kunna äta färdigbakade bröd framöver? Nåja, det lär väl inte vara något problem men det är lätt att jämföra med dessa. (recept på briochebrödet kommer i separat inlägg).

Hjortfärsen köptes i lokala affären och fick sedan en rejäl dos med salt och peppar. Mer kryddning behövs normalt inte varken för nötkött eller viltkött i mina ögon. I detta fallet fick fyllning och övriga tillbehör fungera som ytterligare smaksättare. Till två stora(!) burgare använde jag totalt 500gr färs. Det blir alltså en stabil burgare på totalt 250 gram plus fyllning. Precis lagom.

Hjortfärsen är ju relativt mager. Mindre än 10% fett vilket jag tycker är aningen för lite. Till burgare föredrar jag en fetthalt som ligger på andra sidan 10%. Gärna 15-20%.  Därför valde jag denna gången att fylla dom med en röra bestående av bacon, rödlök och mjukost med smak av jalapeno. Till dessa två burgare använde jag ett paket bacon, en mellanstor rödlök och ”lagom” med mjukost.

Börja med att steka bacon och lök så att baconen blir krispig och löken mjuk. Blanda med valfri mängd mjukost.

wp-1480237701676.jpg

Bearbeta färsen så smått. Försök undvika att pressa och trycka FÖR mycket för då blir färsen väldigt kompakt.

wp-1480237985408.jpg

PÅ GRILLEN! Jag startade upp grillen med hög värme. ca 250 grader. Började med att grilla på burgarna ganska rejält för att få en bra yta. Avslutade sedan med att köra dom indirekt tills klara med två stora skivor cheddarost på.

Bygget av själva burgaren blev briochebröd i botten. Sedan en egengjord hamburgerdressing som påminner väldigt mycket om en känd hamburgerrestaurangs Big Mac dressing. Ett salladsblad. Ett par skivor tomat. Sedan hamburgaren. Syltad rödlök (recept hittar du HÄR!) stekt bacon och bröd med en extra skiva cheddarost på. Till min valde jag smörstekta skogschampinjoner men det är inte frugan så glad för så dom fick jag ha för mig själv.

wp-1480237669359.jpg

 

wp-1480237669358.jpg

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s