Jakten på rödlöken

Detta är egentligen ett ”case” som pågått sedan i mitten av november då jag och min käre kollega Jon besökte vår huvudstad för att fira ett bra år på jobbet. Efter att bl.a avverkat skyview på globen så landade vi framåt kvällen på Wallmans salonger för lite mat och underhållning.

Vi fick gott om bägge! All eloge för hela kvällen men sjuk som man är så var det en speciell sak som satte sig på näthinnan. Rödlöken. Vilken jäkla rödlök frågar ni? Ja, det undrade jag med. För jag visste inte så mycket mer själv.

Förklaring: Till huvudrätten som bestod av oxfilé och potatisgratäng serverades förutom god dryck en ”kompott” med rödlök. Och det va så fantastiskt gott. Syrligt och sött på en och samma gång och passade så bra till maten.

Jag har sedan dess gjort ett par försök att återskapa detta själv. Men det är inte så lätt när man bara visste att det var rödlök i. O man tänkte ju inte på att fråga när man väl var där.. Men idag så.. Om inte mitt i prick så jäkligt nära. Fy för sören vad gott det va!

Efter att ha googlat mig halvt fördärvad efter recept så har jag väl plockat lite av många och konstaterat att det inte var så svårt..

Det skulle kunna kallas syltad rödlök om man går efter recepten..

Det enda som är med i löken är:

6 medelstora rödlökar
3-4 matskedar äppelcidervinäger
4 matskedar rårörsocker (strösocker går bra om inte rårörsocker finns att tillgå.
En nypa salt
Peppar
1 pressad vitlöksklyfta
Stekmargarin

Lite smör i stekpannan, i med löken. Stek löken så att den blir lite mjuk utan att ta färg. Ös i resten av grejorna. Låt stå 0ch småputtra i ca 20 minuter tills löken blivit mjuk. Tillsätt lite vatten under stekningen om det riskerar att bli torrt eller få färg.

Avnjutes både varm och kall. Fantastiskt gott till kött.

Låt alla ingredienserna puttra på medelvärme tills löken är helt mjuk utan att ta färg

 

 

2 kommentarer Lägg till din

  1. Broder! skriver:

    Ser fantastiskt gott ut! måste testa den en vacker dag! det här med lök är ju lite av en favorit=) Kul med kyckling istället för hamburgare också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s