Kanterna på den hemmabakade och kalljästa pizzadegen fylldes med jalapenoost. Toppad sedan med riven cheddarost, mozzarellaost, rökt skinka, kallrökt och lufttorkad skinka. Champinjoner, rödlök och lite tomat. Lite sallad på toppen. Mycket bra resultat! För recept se under bilderna.
Cred för receptet går till Sveriges radio där jag hittade den och nedanstående text:
8 g (ca 1/6 paket) färsk jäst
200 g (ca 2 dl) kallt vatten
12 g (1 msk) olivolja
400 g (6 – 7 dl) vetemjöl (Jag valde Manitoba cream)
9 g (1 1/2 tsk) salt
50 – 75 g (1/2 – 3/4 dl) kallt vatten
olivolja, att smörja degen med
1. Smula jästen i en liten skål och lös med 200 g kallt vatten. Rör i olivolja. Väg upp mjöl i en stor skål. Gör en grop i mitten, häll ner degspadet och rör medsols med en träslev så att mjölet blandas in lite i taget. När du har en smulig deg rör du i saltet. Tillsätt till sist resten av vattnet – mängd beror på mjöl och luftfuktighet. Sommartid när luftfuktigheten är hög kan du utgå från cirka 50 g, men mitt i vintern behövs närmare 75 g. Under höst och vår ligger det där emellan – ta lite i taget om du är osäker.
2. Rör samman och börja sedan knåda. Degen kan vara lite kletig till en början men blir smidigare allteftersom du knådar. Knåda tills du har en jämn, smidig och fuktig deg, cirka 10 minuter. Om degen fastnar i händerna kan du smörja dem med olivolja eller pudra med mjöl. Låt degen vila 5 minuter och knåda sedan ytterligare 5 minuter. Degen ska hålla ihop och släppa skålen men får gärna häfta aningens mot en punkt. När du drar loss en liten degbit ska den släppa degen elastiskt, som ett spänstigt tuggummi. Degen ska vara fuktig och seg men inte kletig.
3. Dela degen med en degskrapa till 4 jämnstora bitar, kontrollväg gärna, och forma till bollar. Nyp samman deg från sidorna till en punkt på undersidan – så att bollen får en spänd och slät utsida. Detta gör att degen jäser bättre, håller formen och blir lättare att forma. När bollen är rund och slät så smörj den runt om med olivolja – det skyddar degen från att torka. Kalljäs degbollarna en och en i lagom vida skålar (som ricottaburkar). Lägg degen med skarven nedåt och täck tätt med plastfolie (och gärna lock). Sätt i kylen över natten. Degen kan stå i kylen upp till två dagar (det går också bra att frysa in degbollarna – låt dem stå minst ett dygn i kylen efter frysning så de hinner tina och jäsa).
4. Ta fram degen ur kylen 1 – 2 timmar innan du ska baka. Omforma degbollen varsamt för att bevara luften. Pudra den med mjöl runt om, lägg på ett bakplåtspapper och täck tätt med plastfolie så att ytan inte torkar.