Dagens grillning byggde mycket på matvaror som fanns hemma. Ett klassiskt ”kylskåpsrens”. Flankstek och potatis inhandlades men resten slängdes ihop av det som fanns hemma.
Kortfattat: Flankstek fylld med chorizocrisp, paprika, pressad vitlök, purjolök och prästost.Serverat med ugnstekt potatis, fänkål, citron och en vitvinssås. Lite ruccolasallad och rostade solroskärnor. Och så lite lokalodlad tomat på det..
Vitvinssås är väl inget jag vanligtvis har till nötkött, men det var vitt vin som fanns att tillgå helt enkelt.
Flankstek är en av mina favoritdetaljer när det kommer till kött. Snabbt och enkelt att tillaga så länge man har koll på temperaturen.Dessutom är det oerhört viktigt att skiva en flankstek mot fiberna, då den annars kan upplevas som väldigt seg
Däremot var fylld flank något jag inte gjort tidigare, men det blev otroligt gott.
Liten vägledning!
Köttet tillagades på grillen. Först direkt över glöden för att få yta, sedan indirekt till måltemperaturen på 52graders innertemperatur uppnåddes. Till nästan all grillning krävs en bra grilltermometer, tänk på det!
Flanksteken var på ungefär 1.2 kg. Putsat och klar. Börja med att putsa bort eventuella senor och fettstrimmor. Sedan handlar det om göra köttet tunnare. Tag en vass kniv, gärna av filéknivskaraktär, skär flanken horisontellt NÄSTAN rakt igenom. Så att köttbiten blir dubbelt så stor. Banka gärna ut den sedan med en köttklubba.
Lägg köttbiten tillsammans med en marinad i en plastpåse. Gärna något med citrussmak. Jag gjorde en marinad som i grova drag innehöll:
Marinad
1dl matolja/rapsolja
Torkad persilja och gräslök
Havssalt
Saften från ca en halv citron
2 msk flytande honung
Srirachasås
Chilisås (Heinz eller motsv. med tomatkaraktär)
Här kan man ju hälla i precis vad man vill egentligen. Blanda bara ihop alla ingredienserna i en plastbunke eller liknande.
Under tiden köttet står och gottar sig i marinaden gör du fyllningen till köttet.
Till fyllningen använde jag:
Fyllning
En halv purjolök
En styck orange paprika
En vitlöksklyfta
Fyllningen från 2st Chorizokorvar
Salt och peppar
Skivad prästost
Tillvägagångssätt:
Börjar med att steka på paprika, vitlök, purjolök salt och peppar tills allt börjar bli mjukt. Lägg åt sidan.
Karva ur stoppningen ur de både korvarna. Jag använde en sked efter att ha delat korvarna på hälften. Stek fyllningen kraftigt. Den skall bli ordentligt krispig.
Blanda ihop fyllningen. Tag sedan den utbankade köttbiten och lägg skivor med prästost i botten och fyll sedan på med fyllningen.
Rulla ihop köttbiten med fyllningen. Bind upp den ordentligt med snöre. Annars är risken stor att allting ger sig på kas när du börjar tillaga den.
Vid detta läget började jag arbetet med såsen. Som jag tidigare skrev så brukar det väl inte vara så vanligt med vitvinssås till nötkött, utan snarare rödvinssås, men eftersom det var det som fanns tillgängligt så fick det bli så.
Till min sås använde jag:
En halv flaska vitt vin
4dl vatten
100 gram smör
2dl mjölk (hade tagit grädde om jag bara haft hemma)
10 rosépepparkorn
Havssalt
En styck grönsaksbuljong
Torkad persilja och gräslök
En styck schallottenlök
Maizena
Koka upp alla ingredienser förutom maizena. Låt puttra på låg värme tills det är dags att närma sig servering. När det börjar närma sig så använd en hålslev eller liknande och avlägsna pepparkorn och lök. Red upp såsen med maizena.
En liten koll på köttet på grillen kanske? Ser lovande ut…..
Under tiden köttet gör sig klart på grillen så öser du in potatisen på en plåt i ugnen tillsamman med lite olja, smör, salt och peppar.
När köttet nått måltemperaturen på 52 grader så återstår ett viktigt steg. Vila. Inte för dig själv utan för köttet. Tag av köttet från grillen och lägg på en tallrik. Låg köttet ligga i minst 10 minuter innan du börjar skära upp det. Det gör att kött och temperatur stabiliserar sig och tappar inte vätskan på samma vis när man skär upp det. Perfekt läge att preppa tallriken och lägga på tillbehören.
Fänkålen och citronerna fick ligga med indirekt på grillen.