Recept: Baguette

Fick bakat några baguetter idag med vitlök och örter. Testade ett mjöl från Ramlösa kvarn jag inte använt tidigare men vanligt vetemjöl special fungerar såklart utmärkt.

Jag gräddade bröden i min pizzaugn men vanlig ugn går ypperligt.

3-4st baguetter
25 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
2 matskedar rapsolja
11 dl vetemjöl
Vitlökspulver
Torkad Oregano
Torkad Basilika

– Starta ugnen på 275 grader

– Blanda ut jästen i en del av vattnet och därefter resterande ingredienser med det sista av vattnet.

– Bearbeta degen i maskin ca 10 minuter (handknådning går såklart bra med)

– Låt jäsa övertäckt i ca 25 minuter.


– Dela upp degen i mindre bitar och forma till baguetteform.


– Låt jäsa i ytterligare 15 minuter.


– Pensla med lite vatten och skär eventuellt något snyggt mönster med rakblad eller vass kniv.


– In i ugnen ca 10-12minuter eller tills du är nöjd med färg.

Om du är osäker om brödet är klart, mät temperaturen på det. Det bör vara ca 96-98 grader när det är färdiggräddat.


Tips! Man kan sätta en ugnsplåt med vatten i botten av ugnen under gräddning för en fuktigare miljö och vill man ha en ännu krispigare yta så kan man spraya brödet med jämna mellanrum under gräddningen med vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s