Crème Brûlée med bourbon och rom.

on

Crème Brûlée med inslag av bourbon och rom.

Som ni kanske märkt här i flödet är inte efterrätt min stora last i livet. Oftast för mätt för en efterrätt och skulle det någon gång bli aktuellt ändå på restaurang osv så beställer jag hellre en toast skagen eller så. Haha. Har inte behovet av det där söta och många gånger är just efterrätt något som är ganska tråkigt att beställa ute. Tyvärr!

Nåväl, Crème Brûlée är undantaget. Av någon konstig anledning tycker jag det kan vara grymt bra. Även fast den i sig är ganska… Tråkigt.
Blev sugen på det häromdagen och kom på att jag ALDRIG gjort detta själv. Så det var ju dags och blev väldigt gott om jag får säga det själv. Luftig och fin utan att vara rinnig och lös. Inte sådär kompakt som många serverar den. Nöjd!

Ingredienser :

1st vaniljstång bourbon
5dl grädde
1,5dl mjölk
8 äggulor (7 om ingen rom/syrup)
1,5dl strösocker
2msk valfri rom (valfritt)
2msk Vanillasyrup (valfritt – se bild)

1-2dl rårörsocker/strösocker till garnering.

Sätt ugnen på 160 grader. Jag valde varmluft.

Halvera vaniljstången och skrapa ur fröerna ur vaniljstången.

Koka upp grädde, mjölk, vaniljfrö och vaniljstång.
Om man vill adderar man rom och vanillasyrup. Jag gillar den extra sötman detta ger men det är inget krav. (jag väljer att använda en extra äggula för att kompensera för den extra vätskan. 8 totalt istället för 7 som många andra recept har. )

Dra av vätskan från värmen och låt dra och svalna lite.

Blanda äggulor med strösocker och rör i gräddblandningen.

Fördela blandningen i lämpliga ugnsformar och ställ i vattenbad i ytterligare form. (se bild)
In i ugnen ca 45-50 minuter. De ska inte dallra när du knackar på formen. Tid kan variera beroende på ugn / storlek på form.

Låt svalna och ställ kallt gärna över natten men minst 2-3h.

Innan servering strö över socker och bränn med gasolbrännare. Jag valde rörsocker och lite strösocker. Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s