Bruschetta med burrataost och rökta tomater

Denna förrätt blev riktigt god. Några moment men enkel att göra. Vill man så går det såklart bra att använda sig av tomat precis som den är, färsk men skivad eller delad i mindre bitar.

Börja med de rökta körsbärstomaterna då de tar en stund att tillaga. Starta grillen för indirekt grillning. Måltemp ca 80-100 grader. Total tidsåtgång: Ca 2 h.
Valfri sort av rökflis. Jag valde körsbärsflis.
Mängderna nedan är grovt uppskattade.

För min version av rökta körsbärstomater behöver du inte mer än:
* Ca 500gram körsbärstomat eller annan valfri sort
* Ca 1dl Olivolja
* Salt
* Peppar
* Ca 2msk Balsamvinäger
* Färsk basilika

Dela tomaterna till lagom storlek. Jag valde att halvera. Hacka ner färsk basilika i mindre bitar och blanda med tomaterna. Häll över olivolja och balsamvinäger. Salta och peppra efter tycke och smak. Jag använder Himalayasalt och Khmer-peppar.
Tillaga indirekt på grillen tillsammans med körsbärsflis till tomaterna är helt mjuka. Tidsåtgång ca 2h men går fortare vid högre temp om tiden känns knapp såklart.

För att göra själva mackan/vitlöksbrödet behöver du:

* 1 skiva bröd av lämplig sort. Jag föredrar ljust lantbröd
* Smör/margarin
* Olivolja
* Salt
* Peppar
* Färska örter (Basilika, persilja exempelvis)
* Färsk vitlök

Här höftar man hej vilt med ingredienserna efter tycke och smak. Men tag ett par rejäla klickar smör, finhacka örter, pressa vitlök (en eller ett par klyftor), salta och peppra efter behov. Häll i lite olivolja och rör om. Bred ut på mackan.
In i ugnen i ca 175 grader tills brödet har fått fin färg och yta.

Under tiden förbereder du övrig topping. Jag valde följande:
* Ruccolasallad
* Solroskärnor
* Rödlök
* Schalottenlök
* Basilika
* Rökta körsbärstomater (som ligger på grillen och gottar sig)
* Parmesanost
* Burrataost

Plocka ur burrataosten ur sin förpackning och låt den rinna av på en bit hushållspapper. (Den ligger nämligen som regel i en vätska.)
Rosta solroskärnorna hastigt i en torr, het stekpanna. Håll koll – Det kan gå fort!
Skölj ruccolan
Finhacka rödlök och schalottenlök
Riv parmesanost

Till slut handlar det bara om att lägga toppingen på mackan i valfri ordning. Jag hade ruccola i botten, de rökta tomaterna, löken, solroskärnor, parmesanost och sedan en halv burrata på toppen per person. Lite basilika på toppen.

Smaklig spis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s