
En riktigt fin bit rostas (nötkött) grillas här indirekt för att sedan serveras med en sallad med bland annat ostfyllda potatis-Gnocchi, krispig grönkål, stekt brysselkål och haricots verts.
Om vi börjar med köttet. Rostas. Lite av en favoritdetalj. Påminner starkt om oxfilé men i min värld mer smakrik, trevligare struktur och framförallt till ett helt annat pris. Detta kött kostade 149:- / kilo.
Två bitar på ca 800 gram stycket som fick en omgång med himalayasalt, khmerpeppar och vitlökspulver (SPG – salt-pepper-garlic)
Grillen gjordes i ordning för indirekt tillagning och höll ca 120 grader.
Köttet tillagades till en innertemperatur av ca 50 grader tillsammans med lite körsbärsflis/trä för att sedan slås in i slaktarpapper.
(Slaktarpapper: ett livsmedelsgodkänt papper mer eller mindre som är perfekt att vila kött i. I aluminiumfolie ökar ofta innertempen onödigt mycket, det blir inte lika påtagligt i papper)
Under vilan kan man fylla på mer kol vid behov och öppna upp alla ventiler på grillen för att få det så hett som möjligt. Precis innan servering lägger man nämligen på köttet igen, denna gång direkt över glöden för att få till en bra yta.
Under tiden köttet vilar så förbereder man salladen. I mitt fall använde jag mig av:
*Ruccola
* Brysselkål
* Haricots verts
* Grönkål
* Basilikapesto
* Parmesanost
* Valnötter
* Tryffelolja
* Rödlök
* Schalottenlök
Brysselkålen förkokades till nästan mjuk för att sedan halveras. Steks tillsammans med haricots verts i rikligt med smör och lite olivolja, salt och peppar.
Grönkålschips! Så gott och enkelt att göra!
Det här behöver du:
* 400 gram grönkål
* 1dl olivolja
* Salt
* Peppar
* Chiliflakes
Sätt ugnen på 175 grader
Skölj grönkålen noga. Repa bort bladen från den grövre stammen. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt, ringla oljan över, salta och peppra rikligt. Häll chiliflakes över. Rör om.
In i ugnen och rör om ett par gånger under tiden. Ha lite koll. Det går fort. Uppskattningsvis 8-12 minuter. Får gärna vara lite varma vid servering.


I en separat stekpanna steks potatis-gnocchi som är ostfyllda. Otroligt gott! Stek på medelhög värme tills de får en fin yta.
Finhacka schalottenlök och rödlök. Riv parmesanost.


På tallriken landar först en bädd med ruccola, brysselkål och haricots verts tillsammans med gnocchi. Grönkålschips och riven parmesanost. Några klickar basilikapesto spritt över tallriken och finhackad rödlök och schalottenlök. Skiva upp köttet och ringla lite tryffelolja över tallriken och strö över lite valnötter.
Här pratar vi mängder av olika smaker och struktur och relativt nya sätt att äta råvaror som är grymma nu under/höst vinter.



