
Receptet ger ungefär 10 st hamburgerbröd.
Det här behöver du:
Till degen:
2,5 dl vatten
0,5 dl mjölk
1/4 paket jäst (12,5gram)
2 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
50 g smör
8,5 dl Ramlösa Kvarn Manitoba Cream vetemjöl (eller valfritt alternativ. Tex Vetemjöl Special)
Till garnering:
1 ägg
2 msk vatten
Sesamfrö
Vallmofrö
- Smält smöret och häll i vatten och mjölk. Värm till 37 grader / fingervarmt
- Smula ner jästen i blandningen och rör tills jästen löst sig.
- Vispa ihop ett (1) ägg på en tallrik eller skål. (Spara ett ägg till senare garnering.)
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke (inkl salt och socker) och häll i jästvätskan samt det vispade ägget. Bearbeta degen. En hushållsassistent är till att föredra men det går bra att göra för hand med. Räkna ca 10 minuter om du knådar i maskin jämfört med ca 20 minuter för hand.
- Låt degen jäsa under minst en timme. Täck bunken med plastfolie under tiden.
- Plocka ut degen och dela i lika stora bitar. Ca 10 bröd får du ut av detta recept. Bearbeta degen till runda bollar. Platta till lite lätt och låt jäsa i ytterligare minst en timme under handduk.
- Starta ugnen på 200 grader.
- Vispa upp det sista ägget tillsammans med en liten del vatten. Pensla bröden och häll på sesam och vallmofrö.
- Grädda bröden under ca 10-15 minuter tills de fått fin färg.
- Låt bröden svalna något på ett galler och lägg sedan gärna i en plastpåse så blir dom riktigt mjuka och fina. Går utmärkt att frysa!




