Rabarberchutney

Rabarberchutney. Ett av mina favorittillbehör till grillat kött. Allra helst fläsk och kyckling.

Denna gång lite åt det syrliga hållet vilket blev grymt gott!
Perfekt när man har gott om rabarber i trädgården.

Detta recept ger ca 1,3l chutney.

1100gram rabarber
4msk Ättiksprit 12%
2dl vatten
2tsk ingefära
2msk curry
1 rödlök
15st torkade aprikoser
1/2 färsk röd chili (eller efter smak)
3dl strösocker
3dl rårörsocker
2tsk peppar
2tsk salt
1/2dl smultron (kan uteslutas – råkade hitta lite vildvuxna i trädgården)


Börja med att ”skala” rabarberna med en skalkniv. Alltså det yttre lite hårdare. Dela i bitar om 1-2cm.
Finhacka rödlök, aprikos och chili.

Ös ner rabarber, vatten, ättika och rödlök i en panna.
Koka upp och låt sjuda på medelvärme under ca 10 minuter.
Ös i resten av ingredienserna och låt därefter koka ihop under ca 30-45 minuter beroende på hur hårda rabarberna är. Rör regelbundet.
När chutneyn är sådär krämig och fin börjar den bli klar.
Önskas mindre syra tillsätt mer socker och eventuellt håll igen på ättikan och smaka av med mer salt och peppar om det behövs på slutet.

En kommentar Lägg till din

  1. Henrik Johansson skriver:

    Älskar rabarberchutney men har aldrig gjort själv. Får bli ändring på det nu.

Lämna en kommentar