Recept: Potato Bun Hamburgerbröd

Internt arbetsnamn: Triple Sesam Potato Bun
Det är work in progress då jag likt många andra försöker hitta mitt favoritbröd men det här blir otroligt bra. Det som kanske skiljer mot andra recept av denna sort är att jag har aningens mer smör och potatismospulver i. Jag gillar smörigheten men det ger även en deg som tillsammans med vattenhalten blir lite kletigare att jobba med.
Detta recept ger ca 12 medelstora bröd eller 16 små.
Ugnstemperatur: 200 grader
Ingedienser:
2dl vatten
3dl mjölk
0,6 dl potatismospulver
720 gram vetemjöl
75 gram rumstempererat smör
15 gram färsk jäst
30 gram socker
15 gram salt
1 ägg
För garnering:
1 ägg
1tsk vatten
Chilirostade sesamfrö
Rostade vita och svarta sesamfrö
* Värm mjölk och vatten till ca 37-40 grader(”Fingervarmt”)
* Häll vätskan i en bakmaskin och blanda i potatismospulver, jäst, salt och socker. (I bunke och blanda för hand går såklart bra det med)
* Blanda ner mjölet.
Bearbeta degen någon minut
* Addera ägget. Både gula och vita. Knåda degen ytterligare någon minut
* Dela smöret i mindre bitar och blanda ner även detta i degen. Låt degen knådas ca 10-15 minuter med maskin
* Täck bunken med plastfolie och låt gärna jäsa ca 90 minuter. Kortare tid går bra men jag föredrar längre jästid.
* Tag ur degen ur bunken och fördela till önskad storlek. (Jag tycker 12 bollar är ganska lagom och ger en storlek som passar även tunna smashburgare på ca 80-100 gram. Köttet ska ju inte sticka ut…)
* Låt jäsa ytterligare 90 minuter täckt på plåt. (Återigen, jästiden går att korta ner någotom man har tidsnöd)
* Starta ugnen på 200 grader
* Vispa ihop ägget med vattnet och pensla bröden. Strö över sesamfrön eller annan topping. (valfritt)

* Grädda bröden i ugnen under ungefär 13-14 minuter tills de fått fin färg.
Tips! Vill man ha bröden riktigt mjuka så stoppas dom med fördel i en plastpåse när de svalnat något.
Självklart delas bröden på hälften och smörstekts innan man bygger sin hamburgare och bröden går utmärkt att frysa in.


